Helsingin kaupunki – tietomallinnuksen edelläkävijä

City of Helsinki

Helsingin kaupunki omistaa hulppeat 650 ammatti- ja muuta keittiötä, joiden suunnittelusta vastaa arkkitehtuuriosaston yleissuunnittelutoimisto. Ammattikeittiösuunnittelija Seppo Kuparille ja IT-arkkitehti Mikko Soininvaaralle oli päivänselvää, että siirtyminen 2D-suunnittelusta 3D-maailmaan ja tietomallinnukseen (BIM) helpottaisi suunnittelijoiden työtaakkaa valtavasti.

Revit oli luonteva valinta tietomallinnustyökaluksi useastakin syystä. Arkkitehtuuriosastolla käytettiin jo muita Autodeskin tuotteita, kuten esimerkiksi Design Suiteja, ja mikä tärkeintä, Revit mahdollisti tehokkaan yhteistyön Revitiä ja muita Autodeskin toimialakohtaisia ohjelmistoja ja ohjelmistopaketteja käyttävien keittiötoimittajien ja rakennusliikkeiden kanssa. Yhteiset työkalut sujuvoittavat yhteistyötä merkittävästi, ja esimerkiksi Skanskalle keittiösuunnitelmat on nykyään aina toimitettava tietomallina perinteisten 2D-piirustusten sijaan.

”Tietomallinnus on tulevaisuutta. Julkisena laitoksena meidän tulee näyttää muille tietä ja toimia kehityksen airueina. Symetri on malliesimerkki luotettavasta toimittajasta, joka on valmis istumaan alas ja keskustelemaan ratkaisuista.” Seppo Kupari, ammattikeittiösuunnittelija, Helsingin kaupunki

Haasteet

  • Siirtyminen 2D-suunnittelusta 3D-suunnitteluun ja tietomallintamiseen
  • Suunnitelmat toimitettava IFC- muodossa ja tietomalleina

Ratkaisut

  • Keittiösuunnitteluun mukautetun Family-kirjaston luominen Autodesk Revitiin
  • Yhtenäiset menetelmät
  • Koulutukset

Hyödyt

Ohjelmiston hyödyt voivat jäädä vähäisiksi ilman asiantuntevaa konsultointia. Tässä Symetrillä oli merkittävä rooli.

  • Ammattikeittiösuunnittelijoille luotiin mukautettu Family-kirjasto.
  • Valtava hyöty, sillä ilman kirjastoa työskentely olisi mahdotonta.
  • Läheinen yhteys Family-kirjaston muihin käyttäjiin helpottaa viestintää.
  • Tietomallintaminen varmistaa, että kaikki mahtuu keittiölle varattuun tilaan. Mahdolliset törmäykset ja ristiriidat havaitaan jo suunnitteluvaiheessa eikä asennuksen yhteydessä, jolloin muutoksista aiheutuisi mittavia kustannuksia.

Contact

Jyrki Petsalo

Jyrki Petsalo

Finland Rakennussuunnittelun ratkaisut

OTA YHTEYTTÄ

Lähetä viesti alla olevan lomakkeen kautta ja tiimimme jäsen ottaa sinuun yhteyttä.

Samankaltaisia referenssejä


Västerås Stad

Loxia Group on infrasuunnittelualan toimija, jonka osaaminen ja palvelut kattavat koko ketjun suunnittelusta ympäristöön, geotekniikkaan ja projektinhallintaan. Lue lisää