EKOVENT – digitaalinen simulointi säästää aikaa ja kustannuksia

EKOVENT AB

Autodesk Simulation CFD -simulointiohjelmisto mahdollistaa painehäviön nopean ja luotettavan simuloinnin ja verifioinnin jo suunnitteluvaiheessa.

Simuloinnissa todellisuutta jäljitellään virtuaalisessa ympäristössä CAD-mallin avulla. Tuotteesta luodaan eräänlainen digitaalinen prototyyppi, johon mittatiedot voidaan lisätä jälkikäteen ja joka voidaan visualisoida. Tavoitteena on, että käyttäjä saa selkeän käsityksen tulevasta lopputuotteesta jo suunnitteluvaiheessa.

”Ilmanvaihdon painehäviöt lisäävät kiinteistön energiankulutusta ja nostavat kustannuksia. Siksi kiinteistöjen omistajat panostavat energiatehokkaisiin ratkaisuihin, jotka säästävät sekä luontoa että rahaa. Tuotteen painehäviö voidaan nyt testata ja varmistaa tietokoneella jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa. Suunnittelijan on helppo kokeilla erilaisia vaihtoehtoja optimaalisen ratkaisun löytämiseksi,” kertoo tuotekehityksen parissa työskentelevä Henrik Augustsson.

Kallis ja hidas korvattiin nopealla ja kustannustehokkaalla

EKOVENTillä suunniteltiin simulointiohjelmiston hankintaa jo vuosia, mutta kustannukset hirvittivät. Hinta laski kohtuulliselle tasolle vasta Autodeskin Simulation CFD -ohjelmiston myötä, Henrik Augustsson selittää.

Ennen digitaalisen simulointiohjelmiston hankintaa simulointi oli kallista ja aikaa vievää. Ensin suunniteltiin tuote, jonka virtaus ja painehäviö arvioitiin. Seuraavaksi tuotteesta valmistettiin prototyyppi, joka lähetettiin testattavaksi Ruotsin tekniseen tutkimuskeskukseen. Pitkällinen prosessi saatettiin joutua toistamaan useita kertoja ennen kuin tuotteen ominaisuuksissa päästiin halutulle tasolle. Nykyään painehäviö voidaan simuloida digitaalisesti, mikä tuo EKOVENTille merkittävää säästöä sekä ajassa että kustannuksissa.

Suuret taloudelliset ja ympäristölle ystävälliset hyödyt

Simuloinnin hyödyntäminen ei rajoitu ainoastaan uusien tuotteiden kehittämiseen. Autodesk Product Desing Suitea ja siihen sisältyvää Inventoria hyödyntävä Henrik Augustsson kollegoineen uskoo vakaasti, että simulointi avaa runsaasti mahdollisuuksia myös olemassa olevien tuotteiden optimointiin. ”Tuotteiden energiatehokkuuden parantamisella voidaan saavuttaa merkittäviä taloudellisia ja ympäristöystävällisiä etuja. Esimerkiksi ilmanvaihdon puhaltimien koon pienentäminen laskee kiinteistön käyttökustannuksia ja pienentää ympäristövaikutuksia. Materiaalin kulutuksen optimointi puolestaan laskee tuotteiden hintaa ja säästää ympäristöä.

EKOVENTin tuotteet käytössä Fecebookin konesalissa Luulajassa

Huikeat projektit kertovat EKOVENTin menestyksestä alallaan. Euroopan suurimpiin konesaleihin lukeutuva Facebookin palvelinkeskus on tästä erinomainen esimerkki. Konesali, jonka kautta kulkee merkittävä osa Facebookin 800 miljoonan käyttäjän tietoliikenteestä, käsittää huikeat 84 000 m2, eli noin 11:tä jalkapallokenttää vastaavan alueen. Kaksi 144-metristä seinää on asennettu täyteen EKOVENTin tuotteita, jotka poistavat jättimäisen palvelinarmeijan tuottamaa lämpöä ja varmistavat laitteille optimaaliset toimintaolosuhteet.

Toinen tunnettu projekti on Friends Arena -stadion, Ruotsin uusi kansallisareena, johon mahtuu huikeat 65 000 katsojaa. Suljettavan katon ansiosta stadionilla voidaan järjestää tapahtumia ympäri vuoden, säässä kuin säässä. Tähän projektiin EKOVENT toimitti palo-, pakokaasu-, IRIS- sekä säätö- ja sulkupellit.

Symetriltä tukea ja asiantuntemusta

Sujuvan työskentelyn takaamiseksi kaikki EKOVENTin suunnittelijat koulutettiin simulointiohjelmiston käyttöön. Sen jälkeen EKOVENT on jatkanut kehitystyötä yhdessä Symetrin kanssa. Symetri on aina kiinnostunut edistymisestämme sekä siitä, miten hyödynnämme työkalujamme.

OTA YHTEYTTÄ

Lähetä viesti alla olevan lomakkeen kautta ja tiimimme jäsen ottaa sinuun yhteyttä.

Samankaltaisia referenssejä