Sovelia-päivät 2023 keräsi jälleen yhteen joukon tuotetiedon hallinnan ammattilaisia

Vuosittain järjestettävä Sovelia-päivät 2023 kokosi yhteen yli 60 Sovelia PLM:ää ja Configurator- ratkaisuja käyttävää asiakasta Tampereen Scandic Rosendahliin 17.-18.4.2023. Tapahtumassa mm. Lumonin, Martelan, Oumanin ja Europressin edustajat kertoivat, kuinka kyseiset yritykset hyödyntävät Sovelia-ratkaisuja liiketoiminnassaan.

Sovelia-päivät 2023 keräsi jälleen yhteen joukon tuotetiedon hallinnan ammattilaisia

Tapahtuman tärkein tavoite on  saattaa Soveliaa käyttävien yritysten edustajat yhteen  jakamaan ajatuksiaan, käyttökokemuksiaan ja tapojaan toimia. Tapahtumaan osallistujilla oli kuitenkin myös mahdollisuus keskustella suoraan Symetrin sovelluskehittäjien, myyjien ja konsulttien kanssa ja näin vaikuttaa Sovelia-tuoteperheen tulevaisuuden kehityssuunnitelmiin.  

Sovelia PLM ja tilaus-toimitus -ketju


Parvekejulkisivu- ja terassituotteiden myyntiin, valmistukseen ja asennukseen keskittyvän Lumonin Solution Manager Juhani Hovi  kertoi, että yritys on hyödyntänyt Sovelia PLM:ää ja Sovelia Configuratoria menestyksekkäästi tilaus-toimitus -ketjun hallinnassa.

Lumon on kansainvälinen konserni, jolla on tytäryhtiöitä on Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä, Espanjassa, Saksassa, Sveitsissä ja Kanadassa.  Juhani Hovin mukaan usean tehtaan ympäristö oli haastava hoitaa silloisilla järjestelmillä ja käytänteillä, mistä syystä yritys alkoi etsiä sopivaa PLM-toimittajaa. Kolmen eri PLM-toimittajan joukosta yritys päätyi valitsemaan Sovelia PLM:n sen monipuolisuuden ja Symetrin asiantuntijoiden vakuuttavan proof of concept -projektin ansiosta.  

Sovelia PLM on ollut helposti muokattava palvelemaan meidän tarpeita ja pystytään myös itse tekemään muokkauksia.​ Tuotannon tarpeiden esimerkiksi työstötietojen muokkaus eri työstölinjoille sopiviksi sekä pakkaustoiminnot on onnistunut Sovelia PLM:ssä.​ Sovelia-konfiguraattori on myös palvellut hyvin meidän vaativia tarpeita. Pystymme myös itsenäisesti rakentamaan konfiguraattoreita. ​Nopeus ja monipuolisuus on ollut positiivinen yllätys”, Juhani Hovi totesi. 

Sovelian avulla Lumon voi nyt seurata ja hallita tilauksia, varastonhallintaa ja toimitusketjua reaaliaikaisesti ja nopeasti kaikissa toimipisteissä, mikä parantaa yrityksen toiminnan tehokkuutta ja asiakaspalvelua.

Juhani Hovi, LumonLumonin Solution Manager Juhani Hovin mukaan yhteistyö Symetrin kanssa on toiminut erittäin hyvin.

Sovelia PLM elektroniikkavalmistuksessa

Älykkäitä rakennusautomaatioratkaisuja suunnitteleva, valmistava ja markkinoiva Ouman keskittyy erityisesti kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen ja ympäristöystävällisyyteen. Oumanin tuotteet kattavat esimerkiksi lämmitys- ja ilmastointijärjestelmiä sekä valvonta- ja ohjausjärjestelmiä, joita voidaan hallita älypuhelimen tai tietokoneen kautta.

Oumanilla Sovelia PLM-ratkaisu auttaa hallitsemaan erityisesti tuotteen suunnittelu- ja valmistusprosessia, kertoi Oumanin Head of Quality Assurance Tommi Torikka. Torikan mukaan Sovelia PLM tulee myös tukemaan yritystä pitkän tähtäimen ympäristötavoitteiden saavuttamisessa seuraavien 5-10 vuoden aikana, sillä yrityksen tavoitteena on hiilijalanjäljen ja CO2-päästöjen vähentäminen. REACH-asetus EY 1907/2006 ja jätedirektiivi 2008/98/EY ovat olleet voimassa jo pitkään ja Oumanilla Sovelia PLM:ään tullaan tallettamaan direktiivien noudattamiseen tarvittavat materiaalitiedot, jolloin ne ovat sekä tallessa että tarvittaessa laskettavissa.

Tommi Torikka, OumanPitkään Oumanilla työskennellyt Tommi Torikka, Head of Quality Assurance,  kertoi seikkaperäisesti PLM:n hyödyntämisestä yrityksessä.

Sovelia PLM liiketoiminnan tukena

Pohjois-Euroopan johtava jätepuristimien ja -paalaimien valmistajan Europressin yleisin valmistusprosessi on ns. Configure to Order eli perustuote pyritään pitämään mahdollisimman vakiona ja asiakaskohtaiset tarpeet ratkaistaan mm. lisälaitteilla. 

PLM Development Manager Antti Korhonen kertoi, että ennen Sovelia PLM:n käyttöönottoa manuaalisia vaiheita oli paljon ja monet nimikkeet luotiin manuaalisesti. Nyt yritys käyttää Sovelia PLM-ratkaisua liiketoiminnan tukena, ja sen ansiosta mm. työnjohtajilla on mahdollisuus tehtaalla tarkastella valmistuskuvia ja 3D-malleja ilman suunnittelijan apua ja myös tehtaan työntekijöillä on mahdollisuus tarkastella valmistuskuvia ja 3D-malleja ilman työnjohtajan apua, mikä nopeuttaa prosesseja.

Lisäksi Europress hyödyntää PLM-järjestelmää myös huoltopalveluissaan. Huollolla on mahdollisuus tarkastella kuvia ja rakenteita ja varaosatarpeita myös Suomen ulkopuolella, jolloin huolto voi helposti tarkistaa tuotteen tilan ja antaa tarvittavan avun asiakkaalle.

Europressin suunnitteluosastolla ollaan ottamassa käyttöön myös Sovelia Configurator-ratkaisua tuotevarianttien hallintaan ja suunnittelun automatisointiin. Tavoitteena on mm. vähentää tuoteyksilöiden luomiseen vaadittavaa työtä ja aikaa sekä yhtenäistää suunnittelun toimintatapoja.

Antti Korhonen, EuropressEuropressin Antti Korhonen havainnollisti videon avulla, mikä on Europress ja sen tuotevalikoima.

Sovelia PLM tuotteen hiilijalanjäljen laskennassa

Käyttäjäkeskeisiä työ- ja oppimisympäristöjä suunnittelevan ja toteuttavan Martelan R&D Director Juho Laine oli tapahtumassa kertomassa, kuinka yritys hyödyntää  Sovelia PLM:ää ja tuotteen hiilijalanjäljen laskentaan käytettäviä työkaluja.

Martela parantaa jatkuvasti tuotteidensa ympäristöominaisuuksien parempaa läpinäkyvyyttä ja vastuullisuus on mukana ensimmäisistä ideasuunnitteluista tuotteen toimittamiseen varastosta aina jokaisen komponentin kierrättämiseen. Koska pitkän käyttöiän tuotteet ovat yksi Martelan ympäristötavoite, sen tuotteet suunnitellaan turvallisiksi ja kestäviksi.

Martela hiilijalanjäljen lisäksi yritys antaa myös tietoja laskelmien takana. Samalla tuotetaan myös tuotteen ympäristöseloste (EPD).

Tulevaisuudesssa Martelan tavoite on hyödyntää myös Sovelia PLM:ää  erilaisten materiaalivaihtoehtojen ympäristövaikutuksen arvioinnissa ja auttaa suunnittelijaa valitsemaan valmistuksessa ympäristöystävällisimmät vaihtoehdot.

Martelan Juho LaineMartelalle tuotteen hiilijalanjäljen laskenta on yksi ympäristötavoite.

Symetrin Sovelia-asiantuntijat keskustelua herättämässä

Tilaisuudessa oli mahdollisuus tutustua myös  erilaisiin tuotedemoihin ja tilaisuudessa esiintyivät myös Symetrin omat asiantuntijat. Service Manager Michael Nyman kertoi Sovelia Configurator – Proof of Concept –esimerkkejä ja yhdessä hänen kanssaan yleisön kysymyksiin vastasi tuotekehityksen konsultti Lauri Kalima. Tilaisuus päättyi R&D Manager Sami Lehtosen esitykseen Sovelia PLM tänään ja tulevaisuudessa ja siitä jatkuneeseen avoimeen keskusteluun Product Design & Lifecycle Director Markku Koistisen moderoimana.

Sami Lehtonen, SymetriR&D Manager Sami Lehtosen energinen esitys piti kuulijat otteessaan ja herätti kysymyksiä.  

 

LUE LISÄÄ
LUE LISÄÄ
LUE LISÄÄ
LUE LISÄÄ